Yazılım öğrenmek isteyen kişilerin sayısı, son zamanlarda internet teknolojileri üzerinden elde edilen kazançların artmasıyla birlikte artış göstermeye başladı. Yazılım dillerini öğrenmek zaman zaman zor olabiliyor. Ancak iyi düzeyde yazılım becerisi elde edildiği zaman, internet üzerinden beş haneli rakamlara ulaşabilen kazançlar sağlamak da mümkün hale geliyor.
Yazılım sektöründeki bu devasa boyutları gören kişiler, sık sık “Sıfırdan yazılım öğrenmek zor mu?” şeklinde araştırmalar yapıyorlar. Kodlama ve programlama alanında liseden üniversiteye dek artık eğitim ve öğretim bölümleri de yaygınlaştı.
Haliyle bu alana ilgi duyan kişilerin eğitim hayatını yazılım üzerinden sürdürmesi de mümkün hale gelmeye başladı. Ancak farklı bir bölümden mezun olan, yazılım eğitimini ise kurslardan veya internet üzerinden tamamlayan kişilerin de yazılım bölümünde çalışabildiğini görmek mümkün. Peki, yazılım öğrenmek zor mu? Sıfırdan yazılım öğrenmek için ne yapılmalı?
Yazılım Öğrenmek Zor Mudur?
Yazılım dilleri, üzerinde çalışılacak alandan alana değişiklik gösterebiliyor. Her yazılım dilinin kendisine göre bir zorluğu olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Yazılım ve programlama alanına yoğunlaşmak isteyenlerin matematik gibi alanlarda da bilgi sahibi olması, ezber becerilerinin kuvvetli olması, yaratıcı bir kişiliğe sahip olması yazılım öğrenme sürecini kolaylaştırabilmektedir. Bunların yanı sıra eğitim süresi boyunca çeşitli projeler gerçekleştirmek ve öğrenilen becerileri kullanarak yeni yazılımlar üretmek; yazılım öğrenmekteki süreci oldukça eğlenceli bir hale getirmeyi başarıyor.
Yazılım dilleri sırasıyla Java, Javascript, Pyhton, PHP, Pascal, Basic, C, C#, C++, Ada, Fortran, Delphi ve Swift şeklinde bilinmektedir. “Yazılım dilleri neler?” araştırması yapan kişiler için yazılım dillerinin yukarıdaki gibi 13 adet olduğunu söylemek mümkündür. Her yazılım dilinin kendine özgü araçları ve zorluk düzeyleri bulunmaktadır. Bu alana ilgisi olmayan kişiler için yazılım öğrenmek zor olabilmektedir. Ancak yazılıma ilgi duyan, bir şeyler oluşturma ve proje geliştirme konusunda yaratıcılığa sahip kişiler için yazılım öğrenmek oldukça eğlenceli ve kolay bir süreç olacaktır.
Sıfırdan Yazılım Öğrenmek İçin Ne Yapılmalı?
Sıfırdan yazılım öğrenmek isteyenler, ilk önce yazılım dillerinin neler olduğunu ve bu yazılım dillerinin zorluk derecelerini bilmelidir. Kodlama dünyasında en çok kullanılan yazılım dilleri PHP, Java, Javascript, C, C# ve C++ olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle PHP yazılım dili, günümüzde birçok internet sitesinin altyapısında kullanılmakta ve büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Popülerliğine göre öğrenilmesi gereken yazılım dillerini şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Phyton,
- Javascript,
- Java,
- PHP,
- C#,
- C,
- C++
Sıfırdan yazılım öğrenmek isteyen kişiler, en başta eğitim alacakları bir kurum, kuruluş, kurs veya eğitim serisi bulmalıdır. Yazılım eğitimleri ücretsiz olarak alınmak isteniyorsa başta YouTube olmak üzere Udemy’deki ücretsiz kurslar ön plana çıkacaktır.
Bunun yanı sıra Udemy’de ücretli kurs veren yazılım uzmanlarının da eğitim programlarına katılım sağlamak ve yazılım konusunda gelişmek mümkündür. Sıfırdan yazılım öğrenmek isteyenler, şu yöntemlere başvurabilirler;
- YouTube üzerindeki yazılım eğitimi serilerini bulmak ve bu videolarla kendini geliştirmek,
- Udemy üzerindeki ücretli ve ücretsiz eğitimleri bulmak, böylelikle yazılım dili öğrenmeyi denemek,
- Yazılım dilleri konusunda uzman kişilerin kaleme aldığı programlama kitaplarını satın almak,
- Eğer imkanlar el veriyorsa çeşitli eğitim kurumlarında yazılım ve programlama eğitimlerine katılmak,
- Öğrenmek istenen yazılım diliyle hazırlanmış projeleri ve işlevlerini inceleyip uygulamalar geliştirmek,
- Çeşitli kaynak kodları aracılığıyla, editörler yardımıyla yazılım projeleri yapmak ve deneme yanılma yöntemini kullanmak,
- Yazılım konusunda bilgi sahibi kişilerden yardım istemek ve projelere başlayıp destek almak.
Bu yöntemler dışında, sıfırdan yazılım öğrenmek isteyenlerin yararlanabileceği birçok farklı alternatif bulunmaktadır. İnternet ortamında yazılım becerisi elde etmek isteyen kişiler eğitim almalı, ardından bilgi birikimleri ile birlikte mutlaka çeşitli projeler geliştirmeyi denemelidir. Programlama alanı, beceri elde etmek için uygulamalar gerçekleştirilmesi gereken alanlardan biridir.
Yazılımcılar İş Bulabilir Mi?
İyi sayılabilecek seviyede yazılım dillerine hakim olunduktan sonra çalışılabilecek birçok kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Global çapta yoğun bir yazılımcı ihtiyacı mevcuttur, internet sektörü sürekli gelişen ve yenilenen bir sektör olduğu için çoğu şirket bünyesinde çalışacak yazılımcılar aramaktadır.
Bu açıdan incelendiğinde yazılım ve programlama alanı iş bulmayı kolaylaştıracak, kişinin gelirinin artmasına katkı sağlayacak meslek dallarından biridir. Özetle yazılım becerileri gelişmiş ve uzman olmasa da iyi derecede yazılım dili bilen kişilerin iş bulması, daha fazla gelir elde etmesi mümkündür. Yazılımcılar günümüzde bir işte çalışmasa bile internetten freelancer hizmet vererek kazanç sağlayabilmektedir.